TIPS & TRICKS

Tips voor beginners


Spelden

Het is makkelijk om stofjes die je aan elkaar wilt naaien eerst met spelden vast te pinnen. Of je werkt met een papieren patroon die je op stof speldt om het daarna uit te knippen. Probeer te spelden zonder hobbels, check goed of alles mooi glad ligt. Meestal leg je de goede kanten van de stof op elkaar.  De goede kant van de stof is mooiste kant.

Knippen

Stof knip je met een goede stofschaar. Knip hiermee nooit papier want daar wordt je stofschaar bot van! Heb je een patroon op de stof gespeld en ben je klaar om het uit te knippen, vergeet dan niet de naden er nog aan te knippen! Je knipt het patroon dus iets groter uit, deze ruimte (de naadbreedte) heb je nodig om te naaien.  Het is makkelijk om deze naadbreedte  af te tekenen op de stof rondom het hele patroon. Dat doe je met een stofkrijtje en ook makkelijk hierbij is een zoommaatje (zie foto).  Ongeveer 1 cm. vind ik handig bij werkjes.

Bij kleding moet je naast naden ook de zoom (aan de onderrand) er nog aanknippen. Tussen de 3 en 6 cm. is goed. De onderkant van een broek of rokje  kun je dan 2 keer dubbel  vouwen en vastnaaien.  Kijk maar eens naar de naden en zomen van de kleding die je in je kast hebt hangen.

Knip precies, vooral omdat je de stof meestal dubbel knipt, zet alles goed vast met spelden.

Naaien

Begin met stikken eerst een paar steekjes vooruit, dan achteruit en stik dan verder. Aan het eind van je stiksel ga je ook weer een paar steekjes achteruit en vooruit (ongeveer 1 cm.) Zo is het eind en begin lekker stevig en trek je het niet makkelijk uit elkaar. Dit heet aanhechten en afhechten.

Oefen eerst even op een proeflapje om mooi langs de kant te stikken (op de breedte van je naad).

Kijk ook even bij de tutorials langs de kant stikken en hoekje omstikken.

Naaimachine en handige naaispullen

Heb je interesse in de aanschaf van een machine, mail mij voor vragen of aanschaf.

Can Sew verkoopt machines van Janome.

De Sew Mini: een fijne en veilige machine voor beginners.

De punchmachine: de creatieve oplossing voor het snel en moeiteloos naaldvilten van allerhande wol en textiel. Door het prikken met naalden die zijn voorzien van weerhaakjes, verweef je losse natuurlijke of kunstvezels. Je kunt hier prachtige kunstwerkjes mee maken!

Handige naaispulletjes zijn een stofschaar, centimeter, tornmesje (voor knoopsgaten), zoommaatje, speldenkussen of magneet, stofkrijt, lineaal, naaimandje om je spulletjes op te bergen, patroonpapier.

Leuke boekjes over naaien. Kijk eens in onze boek- en cadeauwinkel.

Begrippenlijst

Aan- en afhechten: begin je met een stiksel dan hecht je eerst aan door de 1e cm even voor/achter/vooruit te stikken. Hierdoor wordt het begin van je stiksel stevig. Dit doe je ook aan het einde van het stiksel, dan heet het afhechten.

Afwerken: de randjes van de naden werk je af door met een zig-zagsteek er langs te gaan. Hierdoor gaat het niet rafelen.

Beleg: het deel dat je gebruikt om randen af te werken, bijvoorbeeld een ronde halslijn. Het heeft dezelfde vorm als de af te werken rand en wordt na het stikken naar binnen gevouwen.

Bovendraad en onderdraad: de bovendraad komt van je garenklosje, de onderdraad komt van het spoeltje. Tijdens het naaien maken deze twee draden steeds kleine knoopjes tussen de twee stoflaagjes, dit is een steek.

Goede kant van de stof: is de kant van de stof die het mooiste is, de kant die je bij kleding aan de buitenkant ziet.

Naden: het stiksel dat je naait op de naadbreedte, de naadbreedte is de extra aangeknipte stof buiten de patroonlijn, zodat twee delen aan elkaar gestikt kunnen worden.

Spanning: de spanning van de boven- en onderdraad van je machine kun je regelen d.m.v. de spanningsknop (zie boekje van je naaimachine). Dit kan soms nodig zijn bij dikkere of dunnere stoffen zodat je stiksel mooi blijft.

Spoeltje/spoelhuis: hier zit je onderdraad in opgespoeld. Het spoeltje kun je in en uit het spoelhuis halen. Sommige machines hebben een vast spoelhuis zoals de sew mini van Janome.

Stofvouw: Stof koop je meestal dubbelgevouwen. De vouwrand heet de stofvouw. Soms moet je een patroondeel aan de stofvouw leggen. De stofbreedte is de breedte van de stof als deze niet dubbelgevouwen maar open ligt. De meest voorkomende stofbreedtes zijn 1.40 en 1.50 meter.

Verkeerde kant van de stof: is de kant van de stof die minder mooi is, de kant die bij kleding aan de binnenkant zit.

Vliegwiel: het ronde wiel aan de zijkant van je machine. Draai je eraan dan komt de naald in beweging.

Vlieseline: je strijkt vlieseline op de verkeerde kant van je stof om het op die plek te verstevigen, bijvoorbeeld bij een kraag of klepje van een zak.

Voetje: het deel van de naaimachine waar de stof onderdoor loopt. Door de druk van dit voetje op de stof, verplaatst de stof zich. Met de voethevel (aan de acherkant van je machine) zet je het voetje omhoog of omlaag op de stof.

Zoom: de onderrand, bijvoorbeeld de onderrand van een jasje. De zoom knip je aan en is breder dan een naad.

Tricks

Tegen het wegglijden van het voetpedaal is het handig om er een antislipmatje onder  te leggen. Wat ook werkt is een tapijttegel met gat waar je voetpedaal precies in past. Is de afstand tussen je voet en het pedaal te groot, gebruik dan een (ikea) opstapje.

Klaar met stikken? Voetje omhoog en trek je werk altijd naar achteren onder de machine vandaan. Trek zo’n 10 cm garen mee naar achteren en knip het dan bij je werkje af. Het eindjegaren blijft dus aan de machine.    

Mijn draad gaat steeds uit de naald: let op dat je bij het wegtrekken en afknippen van je werk altijd zo’n 10 cm garen laat hangen aan de machine.

Draadje trekt niet makkelijk weg:  wiebel even aan het vliegwiel todat je merkt dat je met je andere hand de draad weer makkelijk naar achteren kan trekken.

De steken zijn niet mooi : check of het spoeltje mooi is opgewonden, rommelig werkt niet.

Mijn stiksel heeft lussen: let op dat je voethevel naar beneden hebt gedaan! Check of de machine op de juiste manier is ingeregen.

Ik hoor een raar zoemgeluid: STOP met naaien, voet van het voetpedaal  af. Haal het spoeltje eruit, meestal zie je nu een prop draad in het spoelhuis. Stekker eruit en prop weghalen. Daarna kan je weer verder.  Nooit hard trekken of op de pedaal blijven drukken bij een raar geluid! Waarschijnlijk heb je per ongeluk genaaid met het voetje omhoog (zet deze weer omlaag met de voethevel).

Foto's